Polsko, země právem přehlížená?

Jan Habernal

04.02.2022

Co si tak člověk vybaví, když se řekne Polsko? Turów, Těšín, tržiště, Biedronku a… nic? Není to trochu zvláštní?

Polsko je náš severní soused, se kterým sdílíme hranici dlouhou téměř 800 kilometrů. Máme společné hory, velmi podobné jazyky, bydlíme pod jednou společnou středoevropskou střechou (nebo také na společném středoevropském písečku, jak by mohli tvrdit zlí jazykové), a v rámci Evropy prosazujeme podobné zájmy. I naše dějiny se v průběhu staletí mnohokrát prolnuly. Mohlo by se zdát, že jsme si přímo souzeni a naše vztahy musí proto být veskrze vroucně přátelské, ne-li přímo bratrské.

A kde je tedy problém?

Troufnu si říct, že ze všech národů, co nás obklopují, mají Češi k Polákům nejdál. Nejde ani tak o nějaké otevřené nepřátelství, jako spíše o lhostejnost a celou řadu donekonečna opakovaných mýtů, které jsou nám s železnou důrazností vštěpovány do hlavy již od raného dětství. Průměrný Polák je v českých očích lstivým a všehoschopným kšeftařem, který si třikrát týdně omývá hlavu svěcenou vodou. Polsko je pak především zdroj levných nákupů, blátivá tržnice za hranicí, za kterou se rozprostírá šedivá rovina, plná děravých cest, až ke kalnému, studenému Baltu.

Pro vnitrozemské tvory, pro které jsou polské hranice dosažitelné asi stejně jako Náhorní Karabach a kteří nejsou poskvrněni honbou za levnějšími plenkami či naftou, je veškeré polské zboží synonymem levného šmejdu, okořeněného posypovou solí.  Dlužno říct, že naše více či méně bulvární média tyto stereotypy vehementně podporují – stačí si vzpomenout na Trojana na lyžích s rozbitým mobilem a na „lizaki malinooowe“ 😊.

Je to fakt takový hnus?

Můžu čestně říct, že tak špatné to opravdu není. Polsko je nádherná země s obrovským obchodním i turistickým potenciálem. Země vysokých hor, hlubokých borových lesů, nekonečných písečných pláží a dun, krásně opravených historických měst, hradů a zámků. Když k tomu přičtete výjimečnou kuchyni, přátelské, pohostinné lidi a všudypřítomné obchodní příležitosti, jistě uznáte, že vyhýbat se této zemi velkým obloukem by byla neodpustitelná chyba.

Co s tím tedy budeme dělat?

Tento blog si klade za cíl vnést do oné temnoty poznání trošku světla. Pokud se chcete dozvědět o Polsku něco více, než vám servírují česká média, jste zde správně. V tematicky různě zaměřených příspěvcích se vám pokusím poodhalit tajemství polské země, jeho obyvatel, mentality, jazyka, historie našich vztahů, ale také obchodních příležitostí pro ty, kteří touží se svou firmou expandovat na sever, nebo ty, kteří již na severu našli svůj Clondike, ale stále netuší, jak uspět se značkou „made in Poland“ v české kotlině. Přeji příjemné čtení.